Damacana sulardaki büyük tehlike

Sevgili okurlar sizde biliyorsunuz ki son yıllarda

Damacana su üretimi oldukça arttı, yeni yeni

markalarda market raflarında yerlerini aldı.

Peki bu yeni markalardan ziyade eski kullandığımız

markalar insan sağlığı açısından sağlıklı mı?

Güzel bir araştırma yaptım, bu araştırma neticesinde size bazı yazıları toparlamak istiyorum.

  • Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Peker, damacana suları basan pompaların hepatit virüsleri, verem, ishal, tifo, dizanteri gibi enfeksiyon hastalıklarına neden olan bakterileri barındırdığını söyledi. ( araştırma yaparsanız bu makaleye ulaşabilirsiniz. )

– Prof Dr. İbrahim Peker bize damacana sularda temel anlamda 3 risk olduğundan bahsediyor.

Bunlardan;

  1. Damacanalarda oluşan bakteri kirliliği
  2. Damacana ham maddesinden kaynaklı kimyasal kirlilik,
  3. Üretim aşamasında oluşacak kirlilik

Damacana pompaları dışarıdan havayı çekerek suyu dışarı almaktadırlar, nemli ve tozlu ortamlarda kullanılan damacanalar, pompalar vasıtası ile suyu çok çabuk kirletmektedirler.

( Damacanaları tozlu ve nemli ortamlarda bekletmemeliyiz ) Temizliklerini haftada bir klorlu su ile temizleyerek dezenfekte etmeliyiz. Temizlenebilir tip olmayan pompalar yılda bir kez mutlaka değiştirilmelidir.

Pompalardan dolayı oluşabilecek hastalıklar

Hepatit virüsleri, Verem, İshal, Tifo, Dizanteri

Damacana Ham Maddesinden kaynaklı kimyasal kirlilik

Fosgen, maddesi genelde zehirli ve savaşlarda kullanılan bir gazdır. Zehirli bu kimyasal aşınmış damacanalardan suya karışarak sizi zehirleyebilmektedir.

Bir damacananın 50 kere kullanılabilir olması gerekmektedir, tabii aşındıysa 50 çok fazla bir sayı da olabilir, 50 kereden sonra direkt olarak damacananın imha edilmesi gerekmektedir.

Üretim Aşamasındaki kirlilik

Piyasada satılan işlenmiş suların bazıları doğal memba sularından oluşmaktadır. Memba sularının şişelenmesi sırasında hijyenik olmayan koşullar bakteriyolojik kirliliğe sebep olmaktadır.

Suyu Alırken nelere dikkat etmeliyiz

Sağlık Bakanlığı tarafından izinli olup olmadığı kontrol edilmeli

Damacanalar veya pet şişelerin üzerinde emniyet bantlarının olup olmadığı kontrol edilmeli

Son kullanma tarihleri kontrol edilmeli

Etiketinde yer alan parametrelerin içme suyu standartına uyup uymadığı

Satın aldığınız yerdeki suların direkt güneş ışığına maruz kalıp kalmadığı kontrol edilmeli.

Ve en önemlisi, aldığınız suyu 1 haftada tüketmeniz gerektiğini mutlaka bilmeniz gerekmektedir.

Başka bir makalede ise;

Cumhuriyet Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevcihan Gürsoy Bisfenol A maddesinin, damacana suyu kullanan anne adaylarının karınlarındaki bebeğin sağlığını tehdit ettiğini söylemiş ve 2011 yılında ABD’de yapılan bir araştırmnada hamile kadınların %96’sında Bisfenol A maddesine rastladığını bildirmiş,

Bisfenol A’nın insan sağlığı üzerindeki etkileri hala tartışılmakta fakat biberon üretiminde kullanımı yasaklanmış durumdadır, bu da bize bir tehdit göstergesi olarak önümüze çıkmaktadır.

Endokrin bozucu etkisi ile kansere neden olabileceği bilinmekte, bağışıklık sistemi ve tümör, tiroid fonksiyonlarında bozukluk, hamile bayanlarda sinirsel ve fiziksel sorunlara neden olma gibi çeşitli yan etkileri olduğu da bilinmekte.

Peki biz Bisfenol’u nasıl anlayacağız. Şişelerin altında oklardan yapılmış üçgenler içerisine yazılmış olan rakamlar plastik türlerini belirtmekte, Bisfenol A 7 ve 3 numara ile ifade edilmektedir. Lütfen satın alırken dikkatli olun.

Yine okuduğum başka bir haber de;

Bisfenol den bahsediliyor ve bu kimyasal suya geçerek dişilik hormonu olan östrojeni taklit ediyor, Sperm sayılarını azaltıyor, kısırlık sağlıyor ve meme kanserini de tetikliyor.

Güneşte kalan sular daha tehlikeli,

Bu sular ise ısındıkları için suların kimyasal yapısı bozuluyor ve kanserden iltahabik hastalara kısırlıktan idrar yolu şikayetine kadar birçok sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Şimdi bu yazıyı okuduktan sonra evinizdeki suyu içmek istemeyebilir, bakkaldan, marketten su almak istemeyebilirsiniz haklısınız fakat sağlığınız herşeyden daha çok önemli. Artık bilinçlisiniz, siz aileniz ve arkadaşlarınıza bu bilgiyi aşağıdaki paylaşım butonlarından paylaşınız ki onlar da öğrensin.

Sağlıkla Kalın..

Ayrıca Kontrol Et

yapay-zekanin-yapabildikleri

Yapay Zekanın Yapabildikleri: Günümüzün Teknoloji Harikası

Günümüzün hızla ilerleyen teknoloji dünyasında, yapay zeka (YZ) giderek daha fazla önem kazanıyor. Yapay zeka, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir