Cunda Adası/Alibey Adası
Cunda Adası, diğer adıyla Alibey Adası, her gelişimde beni ayrı etkilemiştir. Adaya girişte “Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü” tabelasıyla birlikte her seferinde içimi kıpır kıpır eden bir havası var.

Hemen girişte yer alan çocuk parkındaki kaydıraktan kayarken çekilmiş çocukluk fotoğrafım aklıma geliyor ilk. Kalabalık çarşısına girer girmez her şeye dokunasım geliyor. El işi görebileceğiniz çeşit çeşit hediyelikler, insanlar burada huzurlu yaşıyor dedirtiyor. Her telden cafe-bar, çay bahçesi, lokanta var bence.
Siz de benim gibi bir yere gittiğinizde ilk aklınıza acaba burada ne yesem ne içsem ise tam yerindesiniz.

Ege mutfağından mükemmel mezeler beni en çok etkileyen. Çok çeşit balık bilmem ama burada yediğim tere yağında kızartılmış, üstünde yoğurtlu sos gezdirilmiş dil balığı benim favorim. Mezelerden fava; özellikle Ege Bölgesi dışından geliyorsanız mutlaka denemelisiniz.
Mezelerden yedik, balığımızı da yedik, üstüne lokma yemeden Cunda’dan çıkamayız. Efsane lokmacı imparator’un sırasına giriyoruz. İmparator hızıyla meşhur. Tazecik lokmalarından yemek için 10 metrr kuyrukta beklemeye değer. İmparatorun şovunu izlerken zamanın nasıl geçtiği anlaşılmıyor bile. Bu adam bunu nasıl başarıyor diye her defasında şaşkınlıkla izliyorum.

Lokmayı da yedikten sonra, e daha dondurma yiyeceğiz. Bu sevimli adada elimde dondurmayla aheste aheste yürümek bana keyif veriyor. Taş evlerin bulunduğu taş sokaklardan geçerken kimler neler yaşadı acaba bu evlerde diye düşünüyorum.

Güncelleme 29.05.2025
Cunda Adası’nda Kaçırılmaması Gereken Deneyimler
- Taksiyarhis Kilisesi (Rahmi M. Koç Müzesi): Cunda’nın en önemli yapılarından biri olan Taksiyarhis Kilisesi, 1873 yılında inşa edilmiş ve neo-klasik mimarisiyle dikkat çekmektedir. Günümüzde Rahmi M. Koç Müzesi olarak hizmet veren bu yapı, zengin koleksiyonlarıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
- Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı (Agios Yannis Kilisesi): Aşıklar Tepesi’nde yer alan bu yapı, 2007 yılında restore edilerek Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak hizmete açılmıştır. Tarihi yel değirmeni ve kilise, eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerine huzurlu bir ortam sunmaktadır.
- Panaya Kilisesi: 1863 yılında inşa edilen Panaya Kilisesi, Cunda’nın en büyük ve görkemli kiliselerinden biridir. Günümüzde sadece üç duvarı ayakta kalmış olsa da, tarihi dokusuyla ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
- Ayvalık Adaları Tabiat Parkı: İrili ufaklı 22 adadan oluşan Ayvalık Adaları, Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içerisinde yer almaktadır. Zengin bitki örtüsü ve deniz canlılarıyla doğa severler için ideal bir destinasyondur.
- Cunda Plajları: Cunda Adası, temiz ve sakin plajlarıyla da ünlüdür. Altınkum Plajı, Badavut Plajı ve Sarımsaklı Plajı gibi seçenekler, deniz ve güneşin tadını çıkarmak isteyenler için idealdir.