Mobilya evde nasıl boyanır
Evde mobilya boyama Mobilyanızı evinizde kendiniz yenileyin.

Mobilya nasıl boyanır?

Mobilya nasıl boyanır yada mobilyalarınızı boyamak için ne gibi hazırlıklar yapmalısınız bunları maddeler halinde inceleyeceğiz.

Öncelikle size azim vermesi için hiç endişelenmemeniz gerektiğini iletmeliyiz çünkü sanılandan ziyade ahşap yüzeylerin boyanması zor değil ayrıca tekniklere uyulur ise sizin için bir hobi haline de gelebilir.

Mobilya boyanırken boyanacak yüzeyin temizlenmesi zımparalanması

Size bu aşamada boya uygulanmadan ahşabın kendi renginde vernikleyebileceğiniz aşamayı daha sonra da boya + vernik şeklinde yapılacak uygulamayı anlatacağız.

  1. Bölüm

Boya yapmadan önce mobilya yüzeyinin temiz bir şekilde zımparalanması gerekmektedir. Bunun yapılmasındaki amaç boyanacak zeminin eski vernik veya boya kalıntılarından kurtararak ahşap yüzeyin geçirgen zeminine kadar inmektedir.

(Zımpara seçiminizi ince veya kalın olarak yapabilirsiniz, boya vernik kalıntısı var ise kalın zımpara kullanarak başlamalısınız, daha sonra ince zımpara kullanmalısınız. )

Geçirgen zemine ulaştığınızı kolaylıkla anlayabilirsiniz. ( ahşabın kendi yüzeyi) Yüzey ahşap renginde kalacak ve boya yapmayacak iseniz öncelikle dolgu verniği atmalı daha sonra 24 saat kurumasını bekledikten sonra hafif bir zımpara yaparak parlak vernik yada mat vernik ile ( ahşap verniği ) verniklemelisiniz. 24 saat beklemek önemlidir çünkü verniğin parlaklığı ve dolgu verniğine tutunması önemlidir. Tam sertleşme 24 saat sonra olmaktadır. 24 saat geçtikten sonra parlak yada mat verniğinizi sürebilirsiniz.

Mobilyacılar yada mobilya boyayan ustalar dolgu verniği yada parlak verniği uygularken hava tabancası ile uygulama yapmaktadır. Hem daha uygun maliyet oluşturmakta hemde hız bakımından kendilerine kolaylık sağlamaktadır.

Siz mobilyanızı yenilemek için yaptığınızdan dolayı böyle bir imkanınız olmayacaktır. O yüzden dolgu verniğini ve parlak verniği uygularken evinizde bulaşık süngeri kullanarak dalga bırakmadan rahatlıkla yüzeye bastırmadan uygulamanızı öneririz.

2. Bölüm – Boya ve vernik işlemi

Birinci bölümde size ahşap renginde mat veya parlak verniğin nasıl uygulandığından bahsetmiştik.

Bu bölümde ise evinizde mobilyanızı boyarken yani renklendirirken yapmanız gerekenleri anlatacağız.

Zımpara bu işin her yerindedir. ilk önce zımpara ile yüzeyi birinci bölümdeki gibi zımparalıyoruz ve temiz bir yüzey elde ediyoruz daha sonra yüzey talaş kalıntılarından temizlenmesi gerekiyor, nemli bir bez ile silebilirsiniz, kuruduktan sonra boya uygulamasına başlayabiliriz.

Boya hazırlama, son dönemlerde hobi boyaları koçtaş mağazalarında yerini aldı, su bazlı boyalar ile bu işi yapacağız, hem renk çeşidi çok fazla hemde yanlış yapılan uygulamada geri dönüşü çok kolay, çünkü subazlı ( silersiniz çıkar)

Satın almış olduğunuz boyanın boyayacağınız ürüne yeteceğinden emin olmalısınız.

ilk uygulama Nemli bir bezi hobi boyasına banarak az miktarda süreceğiniz bölgeye çok fazla bastırmadan uygulayın. Bu şekilde hem istediğiniz rengin olduğunu göreceksiniz hem’de alt kat boyayı uygularken boyada dalgalanma olmamasını sağlayacaksınız, endişelenmeyin direkt fırça ile boya sürmenizi istemiyoruz.

Nemli temiz bir bez boyayacağınız ahşap yüzey tarafından sürüldükçe zemin boyayı ve ıslaklığı emecek aynı zamanda çok ince bir katman sağlayacaktır. Bu aşama üzerine atacağınız yoğun boyanın da tutunmasını sağlamaktadır. Nemli bez ile uygulama yaptıktan sonra kurumasını bekleyiniz.

Kuruduğuna emin olduktan sonra, almış olduğunuz boyayı bir kaseye dökün ve boyayacağınız yüzey geniş ise geniş bir fırça ile boyamaya başlayın, ilk başta dalgalı bir görünüm oluşacak fakat kurumuş olan alt tabaka boyayı emecek ve hafif pürüzlü bir alan oluşturacaktır. ( zımpara güzel ise o pürüzde oluşmaz).

2. kat boyanız tamamlandıktan sonra boyanın yetmediği alanlara kuruduktan sonra takviye yapabilirsiniz, kesinlikle kurumasını bekleyiniz.

Dilerseniz 3. kat boyayı aynı şekilde uygulayabilirsiniz.

Boyanın korunmasını ve uzun ömürlü kalmasını darbelerden korunmasını sağlamak için vernik işlemi yapmanız gerekmektedir. bunun için yine koçtaş mağazanıza gitmeye gerek var, Polisan’ın sprey parlak verniği ile yüzeye çok fazla püskürtmeden bu işlemi de rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Unutmayın verniğin tam anlamı ile kuruma süresi 24 saattir ve güneşli yada çok soğuk ortamlarda kurutma işlemi yapmamalısınız. Standart gün sıcaklığında hafif rüzgarlı bir alanda ev içerisinde bile rahatlıkla kuruyabilir. Bu şekilde yaptığınızda hem daha parlak bir görünüm, hemde sağlamlık elde edersiniz.

Başka bir yazımızda görüşmek üzere…

Ayrıca Kontrol Et

Dekoratif Halı modelleri

Dekoratif Halı Modelleri

Şüphesiz, bir evin olmazsa olmaz eşyalarından birisi de halıdır. Dekoratif olan halı modelleri Durum böyle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir