Baba mirasi ve Ekonomik Kriz Fırsatı

Vefat eden babalarından kalan zeytinlikleri 2 milyon

liraya satan Havran’lı iki kardeşin her birine 1 milyon

TL düşer ve ekonomik kriz başlar

Para kardeşler arasında paylaşılır

Türk lirasına güvenmeyen ve zaten bir şey üretme derdinde olmayan birinci kardeş, parasını dolara çevirip bankaya yatırır.

Faiz geliriyle gül gibi geçinir.

Bu dünyadan bir şeyler üretmeden gitmeyeyim, üç beş istihdam yaratayım, memlekete de faydam olsun diyen ikinci kardeş, memleketinde Zeytin işleme tesisi kurmaya karar verir.

1 milyon dolar maliyeti olan tesis için babadan kalan parayı peşinat yapar, 6 yıl vadeli döviz bazlı leasing kredisi ile makine ve bina yatırımı yapar.

Elde ettiği gelirle hem leasing taksitlerini ödeyecek, hem de kar edecektir.

Üstelik, devletin tarımsal tesislere karşılıksız hibesi vardır.

Yapacağı hibe başvurusuyla AB fonlarından 100,000$ hibe alacaktır.

Kriz

Bir yılda tamamlanması gereken yatırım, imar değişikliği, bina ruhsatı, belediye avanta müzakereleri vs derken 2 yıla uzar.

Bu arada Tarımsal Kalkınma programına yaptığı başvuru yerinde saymaktadır çünkü görevli memurlar FETÖ’cü olduğu gerekçesiyle işten atılmış, kalanlar da saat doldurmak dışında bir iş yapmamaktadır.

Tesisi bitirip devreye aldığında artık eldekini tüketmiş, köylüden zeytin almak için parası kalmamıştır.

Eşinin, annesinin altınlarını bozdurur, işlemek için zeytin satın alır. Satın aldığı zeytinlerden elde ettiği ilk yağı 13 liraya mal etmiştir.

Artık her şeyin yoluna girmesini beklerken, gelişmeler kendisini yanıltacaktır.

İlk darbeyi zeytinyağı fiyatından yer.

Çünkü hem hükümetin Tunus’dan zeytinyağı ithalatını bir gecede serbest bırakmış olması,hem de Suriye’den çok miktarda kaçak zeytinyağı girmesi nedeniyle zeytinyağı fiyatları 9 liraya düşmüştür.

İkinci darbe döviz kurundan gelir.

Patlayan kurlar nedeniyle, döviz bazlı leasing taksitlerini ödeyecek gelir elde etmesi artık mümkün değildir.

Taksitlerini ödeyemediği için Leasing şirketi tesisi icra yoluyla haczeder, satışa çıkartır.

Üçüncü darbe, eşinden ailesinden iade etmek üzere aldığı altınlardan yer.

Patlayan döviz fiyatı nedeniyle aldığı altınların değeri iki katına çıkmış ancak elindeki zeytinyağının değeri yarıya inmiştir. ( Ekonomik kriz )

Elindeki zeytinyağlarının tamamını satsa, ödünç aldığı altınların ancak dörttebirini iade edecek durumdadır.

Dördüncü darbe AB hibe işlemlerini yürüten Kırsal Kalkınma programından gelir.

100,000$ olmasını beklediği hibe ödemesi, işlemlerin neredeyse 2.5 yıl sürmesi ve bu esnada kurun iki kattan fazla artması nedeniyle 45,000 dolara inmiştir. ( Ekonomik kriz )

İcradan satışa çıkan tesis için alıcı çıkmaz.

İkinci satış ihalesinde bedelinin %50’si ne satılacak, eğer yine talip çıkmazsa üçüncü ihale de en yüksek fiyat verene satılacaktır.

İkinci ihalede de alıcı çıkmaz, çünkü yörede bu miktarda parası olan kişi sayısı azdır, üstelik bankalar artık hiçbir yatırıma kredi vermiyordur. ( Ekonomik kriz )

Üçüncü ihalede tesisi 200,000$ bedelle, babasından kalan parayı dövize çevirip bankaya yatıran birinci kardeş alır.

Artık hiçbir dert çekmeden bir tesis sahibi olmuş, üstelik babasından kalan parayı dolara çevirdiğinde elde ettiği 500,000 Dolardan 300,000 dolar daha parası kalmıştır.

Tesisin satışından elde edilen gelir banka kredi borcunu karşılamayınca, bu defa banka ikinci kardeşin evini icra yoluyla satışa çıkartır. ( Ekonomik Kriz )

650,000 TL değeri olan evi icradan 65,000$ karşılığı 400,000 TL bedelle yine birinci kardeş satın alır.

SONUÇ

Günün sonunda risk alıp bin bir sorunla uğraşarak yatırım yapan ikinci kardeş iflas etmiş, hem parasından, hem evinden hem de ailesinin takılarından olmuştur.

Türk lirasına güvenmeyen birinci kardeş ise, hem tesis sahibi olmuş, hem ilave bir ev edinmiş hem de bankada 250,000$ parası vardır.

Türkiye’de her yatırımcı hak ettiği cezaya bir gün mutlaka çarptırılacaktır.

Hikayemiz alıntıdır. Çok güzel düşünülmüş bir yazı… Beğendiyseniz aşağıdaki paylaş butonundan arkadaşlarınız ile paylaşınız..

Ayrıca Kontrol Et

b12-eksikligi

B12 eksikliği

B12 Vitamini Eksikliği: Belirtiler, Nedenler ve Tedavi Yöntemleri B12 vitamini, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tiptoenews
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.