tiptoenews-e-ticarette-basarinin-sirri-tuyolar-puf-noktalari
tiptoenews-e-ticarette-basarinin-sirri-tuyolar-puf-noktalari

E-Ticarette başarının sırrı

E-Ticarette başarının sırrı on günlerin popüler evde çalışma olarak nitelendirilen. Dükkan tutmadan stoksuz çalışarak. Sadece biraz bilgisayar bilgisi ve tedarikten anlayan. Para yönetmeyi ve vergi konularını az da olsa bilen yada öğrenmek isteyen. Azimli insanların tercih etmiş olduğu çalışma sistemi E-Ticaret

Bu konu ile ilgili yazma isteğim oldukça fazlaydı ama şimdi fırsat bulabildim. Evet bende 08:00-18:00 hafta sonu tatil yapan, pazartesi günü sendromuna giren bir beyaz yaka çalışandım. İşimden istifa edeli yaklaşık şuanda 11 ay gibi bir süre oldu. Bu tecrübelerimden faydalanmak isteyen okurlara balık tutmayı öğretmek gibi bir niyetim hiç olmadı. Fakat bu sektör gerçekten E-Ticaretten ziyade. İnternette zaman geçirerek kendinize pasif gelir yaratma imkanınızı ortaya çıkarıyor. Şuanda evimde bunu yazacak zamanım var. Oturup Tv izlemek yerine burdaki blog yazılarımdan para kazanıyorum. Bunlar çok ufak meblağlar fakat akmasa da damlatıyor. Siz de ilerleyen zamanlarda bu tür bir konsept yaratacağınıza eminim. O yüzden hala sıkılmadıysanız bu yazıyı okumaya devam edin. Çünkü E-Ticarette başarının sırrını birazdan bu adımları uygulayarak sağlayacaksınız. İnternetten para kazanma ile ilgili konumuzu da okuyabilirsiniz.

E-Ticarette Başarının Sırrını Sırası ile adımlandıralım.

Bu sıradan E-Ticaret nasıl yapılır’a kıyasla e-ticaret yapmış bir kişiden kazanacağınız tecrübeleri de içerir. Başlıkların altındaki Püf noktaları sizi ayakta tutar.

  • Satacağınız ürüne karar verme
  • E-Ticaret için Tedarikçi Bulma
  • E-Ticaret için Alternatif Tedarikçi Bulma ( Önemli )
  • Üretime Girmeme
  • E-Ticaret için Pazar yerlerini araştırma
  • Pazar yerleri komisyonlarını araştırma
  • E-Ticaret için Kargo Maliyetlerini araştırma
  • Kendi E-Ticaret Sitenizi Kurma
  • Google Analytics Kurma
  • Google ADS’e kayıt yaptırma ve reklam çalışmalarını yönetme
  • Hediyeler verin
  • Analiz ve yorum.

Şimdi bu yazdıklarımızı teker teker inceleyeceğiz. İlk defa E-Ticaret’e girecekler ile hali hazırda bu işi yapan ve bırakmak zorunda kalan. İlerleyemeyen kişilere nerelerde kaybettiklerini bulmalarını ve tekrar bu işe hata yapmadan nasıl devam edeceklerini anlatacağız.

1- E-Ticarette Satacağınız ürüne karar verme

Satacağınız ürün yada satmak istediğiniz yada satacağını düşündüğünüz ürün kavramları birbirinden farklıdır. Öncelikle satacağını düşündüğünüz üründen vazgeçin. İlk defa piyasaya giriyorsanız. E-Ticareti ilk defa yapacaksanız piyasasını görmediğiniz bir ürüne kesinlikle girmeyin. Bunun için zamanınızı paranızı harcamayın. Neden ? Çünkü bu ürünün tutacağına inanıyorsanız o sizin inancınızdır. Satmayı düşündüğünüz bu ürün için mükemmel bir pazarlama planı oluşturmalı. Bunu uygulamalı ayrıca bunu uygularken yüksek rakamlı paralar harcamalısınız. Bunların belirli bir aşaması var bundan bahsetmek isterim.

Çok satacağını düşündüğünüz ürününüz var. Üreticisi de yan komşunuz kadar yakın. Size çok uygun fiyat ile faturalı bir şekilde verebiliyor. Fakat müşterisi yok siz de bu ürünü çok sevdiniz. Öncelikle yapmanız gereken nedir?

Öncelikle bu ürünü sokağa çıkıp tanımadığınız insanlara sormanız ( para harcamadan kendiniz yapabilirsiniz )

Test Aşaması

Bu ürünü satın almak isterler mi? Alırlar ise ne kadar para ödemeye razı? Bu testi yaptıktan sonra sonuçları kendiniz ile paylaşın. Bunu sizin adınıza yapan şirketlerde var. İnternette biraz zaman geçirerek bulabilirsiniz yada Facebook Reklamları A-B testi. Satmayı düşündüğünüz ürün için Facebook üzerinden değişik açılardan çekilmiş fotoğraflar. Değişik renklerde çekilmiş fotoğraflar. Yorumlara açık bir şekilde güzel bir reklam çalışması yaparak potansiyel müşterilerinizden geri dönüşler alabilirsiniz. Bunlar sizin referansınız olur ve para harcayarak bu testi yapmış olursunuz. Ürününüzün satılma potansiyeli var ise bunun kararını müşteri kararları ile birleştirerek verebilirsiniz. Daha sonra en beğenilen resimler. Ürünün fiyatını doğru saptama kargo vb giderler vergi vb. gibi konuları da hesaplayarak. Nihai ücreti tespit etmeli ve ürünü piyasaya sunup sunmayacağınız konusunda karar vermelisiniz. Gördüğünüz gibi tedarik etmeden önce yapmanız gereken çalışmalar sizin zamanınızı ve paranızı harcamaktadır.

Öneriler

Bunun yerine size önereceğimiz hususlar var. Piyasada hali hazırda satılan bir ürün satış hacmi yüksek yada değil. Sizin yüksek satış hacimli bir ürün bulmanız gerekir. Peki bu ürünü nasıl bulacağız? Bu ürün için Yiğit Tuna güzel bir çalışma yaptı. Şuanda pazar yerlerinde N11.com Hepsiburada.com Gittigidiyor.com gibi firmaların sitenin içerisinde bulunan ürünlerin ziyaretçi sayıları. Ortalama satış rakamlarını güzel bir yazılım ile çekip. Örnek bir şekilde bu ürünün ortalama satış rakamı budur. işte ziyaretçisi de budur. Bu kelime ile müşteriler bu ürünü arıyor ve buluyor şeklinde size güzel bir rapor sunuyorlar. Güzel bir google Chrome eklentisi, ben ilk zamanlarda kullandım. Tester grubundaydım, ilk başlarda doğruluk oranı ile ilgili sıkıntılar vardı. Sonradan onu da hallettiler şimdi gayet stabil bir şekilde satışa çıktı nesatilir.com

Ben bu yöntemi bıraktım çünkü test süresi bittiği için başka bir yol daha tespit ettim. Bu yol’da google adwords üzerinden aranma hacimlerine bakarak ürünüme karar verebiliyorum. En kötü ihtimal ile sektör kararını verip insanlar neler aratmışlar onları görebiliyorum. Üstelik ücretsiz bir şekilde.

Devam

Peki internette satmak için doğru ürün nedir ? Doğru ürün satacağını düşündüğünüz ürün değil, hali hazırda satışı olan üründür. Bu ürünün sallıyorum bebek emziği internette belirli bir markanın örneğin o da Avent olsun. Şuandaki arama sonuçlarında Avent Emzik. Ay’da 12100 kişi tarafından aratılmış ve satış rakamlarının çok yüksek olduğunu düşündüğüm bir ürün. Bunu nesatilir.com’da test ettim doğru çıktı.

İnsanlar deli gibi avent emzik arıyorlar işte bu doğru ürün satarız bunu. Rekabet var mı ? evet Hemde çok fazla fakat biz bunu uygun bir fiyata alırsak rekabet edebilirmiyiz ? evet edebiliriz alırken kazanmanız gerekiyor. Bu üründe alırken kazanamazsınız ama ben örnek olarak bunu veriyorum. Çünkü gerçekten satış hacimleri çok iyi. ( Neden kazanamayız çünkü sizden önce bu ürünü satmak isteyen milyon TL’lik anlaşma yapmış şirketler var. Emin olun küçük balıksınız )

2- E-Ticaret yapmak için tedarikçi bulma

Satmak için karar verdiğiniz ürünü buldunuz, bulduğunuza göre bunu tedarik etmeniz de olası bir durum. Şimdi tedarikçilere ulaşıp bu ürün için bütçeniz dahilinde pazarlık yapmanız gerekiyor. Aldığınız fiyatı ödeme tipinize göre çek, nakit, kredi kartı gibi seçenekler ile pazarlığınızı yapın. Farklı illerdeki tedarikçiler ile görüşün, emin olun ticarette çok farklı fiyatları göreceksiniz. Doğru tedarikçiyi seçin.

3- E-Ticaret için Alternatif tedarikçi bulun

Kendinize bir tedarikçi buldunuz. çalışmaya devam ediyorsunuz, şimdilik bu beni idare eder kesinlikle demeyin. Mutlaka kendinize alternatif bir tedarikçi bulun. Çünkü işler büyüyünce emin olun alternatif bir tedarikçiye ihtiyacınız olacak. O zaman sizi kurtaracak tek kişi alternatifiniz olacaktır.

Püf Noktası: İşleriniz büyüdüğünde tedarikçinizin de işleri büyüdüğünde sizin taleplerinize karşılık veremeyebilir ve taleplerinizi karşılamada güçlük çekebilir dolayısı ile alternatif tedarikçi her zaman sizi kurtaracaktır. Ürününüzü stok yaparken gecikmezsiniz.

4- E-Ticaret yaparken üretime girmeme

Evet başlığı doğru okudunuz, üretime girmeyin bırakın üretimi üretici yapsın. Pazarlamayı siz yapın. Ben böyle bir hata yaptım. Daha uygun maliyet ile üretirim düşüncesi ile kağıt üzerinde herşey güzel gözükebilir. Ama zamanınızın %80’ini üretime harcadığınızda oluşturduğunuz düzen tamamen bozuluyor. Kendinizi başka bir tarafa yönlendirmiş oluyorsunuz. İyi kazanıyorsanız ekibinizi genişletin ona bu işi yaptırın derim. Hiç bir insan sahibi olmadığı bir işe sizin kadar özveri göstermez. Yada göstereni bulursanız onu kaçırmayın derim. 🙂

Ayrıca kazandığınız paranın bir kısmını üretime yatıracağınız için nakit dengesini. Maaş dengesini ve diğer maliyetlerin dengesini iyi kurmanız gerekmektedir.

Püf Noktası: Üretim maliyetlerini düzgün hesaplayabilirsiniz. Fakat ona harcadığınız zaman ve bütçe ile daha iyi bir pazarlama yapabilirsiniz. Ürünü geliştirebilir, üründe eksik olan yerleri tamamlayıp müşterinize daha pahalı bir ürün de satabilirsiniz.

5- E-Ticaret için Pazar yerlerini araştırma

Pazar yerlerini araştırma konusu çok vaktinizi alacak bir konu değildir. Televizyonda en çok reklamını gördüğünüz pazar yeri zaten kazanıyordur. Müşterisine yani size gereken özeni gösteriyordur şeklinde bakabilirsiniz olaya. Bu konuda Hepsiburada.com, N11.com, Gittigidiyor.com zaten Türkiye’nin önde gelen pazaryerleridir. Bunların yanında Cimri.com, Akakce.com gibi satış ortaklığı web siteleri de var. Bunları daha sonra inceleyerek öğrenebilirsiniz. Çalışma sistemleri farklıdır fakat faydalıdır, kendi web sitenizi yaptığınızda trafiğinize etki edecektir.

Püf Noktası düşük komisyon ödediğiniz pazar yeri bulmak ( artık zor )

6- E- Ticarette Pazar yerleri komisyonlarını öğrenme

Her pazar yeri sizlerin sattığı ürünlerin satışından % alarak yaptığı kazançlarla ayakta durur. Maaş öder, dolayısı ile komisyon oranlarını öğrenmeden sakın sakın ürün fiyatınızı belirlemeyin. Sonra çok üzülürsünüz, iş işten geçmiş olur neden mi ?

10 TL ye aldığınız bir ürünü %50 kar ile sattığınızı düşünürsek. Rakiplerinizinde bunu % 15 kar ile sattığını düşünürseniz satamazsınız bunun gibi pazar yerlerinde. Çünkü müşteriler sizin ürün ile rakibinizin ürününü görüyor. Hangi fiyat uygun ise ondan alıyor. siz’de %15 kar ile satmak zorunda kalıyorsunuz. Fakat bi bakıyorsunuz ki ilk ürünü sattıktan sonra %15 hepsiburada kesmiş. Kargo gelir payı komisyon ücreti vb.. faturalar gelmiş mail adresinize!!! Peki bu nasıl oluyor.

Siz o malı 10 TL’ye alırken. Rakibiniz o malı 5 TL’ye almış. Üzerine komisyon ve kar oranını. Diğer giderleri eklemiş ve en son da %15 kendi kar’ını koymuş.

Her zaman hesaplama yaparken tersten hesaplama yapın. Örneğin;

X Malı için; Piyasadaki satış fiyatı: 15,90 TL

Komisyonu düşün – Diğer giderleri düşün. KDV, gelir vergisi düşün, Kalan ücret aldığınız fiyatın üstünde ise o zaman kar ettiniz. Tabi bu kar oranınız sizi tatmin ediyor ise bu pazar yerlerinde satışa başlayabilirsiniz.

Püf noktası hesaplamayı düzgün yapın. Bu üründe kar edip edemediğinizi görün. Piyasada aynı ürünü zararına satan yada bu ürün için çok iyi anlaşmalar yapan firmalar var. Sizlerden çok uygun fiyata bu ürünleri alıyorlar. Sonrada siz nasıl olur ya 😮 adam zararına satıyor. Diyebiliyorsunuz yada rakibiniz stok maliyetinden kurtulmak için çok cüzi bir miktara o ürünleri elinden çıkarıyor. Dikkat edin.

7- Kargo Maliyetlerini Öğrenme

E-Ticaret için Kargo maliyetlerini öğrenmek sandığınızdan zor değil. Girin bir kargo şubesine satmış olduğunuz ürünün en boy kg bilgisini paylaşın. Şirket evraklarınızı teslim edip onlardan güzel bir fiyat alın,

Püf Noktası: Kargo şubeleri için size verilen fiyat taşınan malın her zaman en boy ölçüsü değil, aylık gönderme hacmidir. Satış hacminizi yani kargo sayısını yüksek tutun. Henüz o sayıyı yakalayamamış olsanız bile yüksek bir rakam verin ki maliyetiniz düşük hesaplansın. Desi hesaplanırken zaten sizin için taban fiyat vermeyeceklerdir. Ayrıca mutlaka diğer kargo firmalarından da fiyat alın. En önemlisi, pazar yerleri ile çalışıyorsanız. Yani büyük balıklar ile çalışıyorsanız. Onların kargo anlaşmalı fiyatları sizin alacağınız fiyatlardan çok daha düşük olacaktır. O yüzden ilk etapta onları kullanacaksınız ve kullanın’da ama piyasa fiyatını da takip edin.

Unutmayın, kargo fiyatı arttığında. Yada komisyon bedelleri arttığında sizde kendi ürününüzün satış fiyatını aynı oranda arttırın ki kar’ınız bozulmasın.

8- E-Ticaret için kendi web sitenizi kurun

En keyifli yanı bu sanırım benim için. Bende ilk başladığımda bu ödediğim komisyon oranlarından çok sıkılmıştım. Kendi web sitemi kurmalı ve o site üzerinden satışa başlamalıyım kararı verdim. Çünkü komisyon oranları fazla, kargo maliyetleri düşük. 1-2 TL ile fark ödeyerek %15lere varan hatta geçen komisyon oranlarını bir tutamıyorsunuz.

En basit olan WordPress ile web sitesini kurabilirsiniz. Alternatifler vardır tabii ki ben wordpress kullandım, Amerikayı baştan keşfetmeye gerek yok. Hazır bir tema üzerinde düzenlemeler ve gerekli SEO çalışmalarını yaparak web sitemi tamamladım. Ne oldu? Harcadığım para 400-500 TL gibi bir rakam. Bunu ödedim ve sınırsız bir hosting alarak işe başlayıp bitirdim. Bu web sitesi ile ilgili detaylı bir anlatımım daha olacak. onun için ayrıca değineceğim.

Püf Noktası: Maliyetlerinizi azaltın, komisyon ödemek yerine kendinize yatırım yapın dükkanınızı büyük bir yere açın, stabil pazar yerlerinde kalmayın, ürün fiyatlarını düşürerek kendi web sitenizden satış yapın. (%15’lik komisyon) Ayrıca reklam vermezseniz bunun hiç bir anlamı yok bu arada bilginiz olsun. Güzel bir püf noktası.

9- Google Analytics Kurma

Hemen kendinize bir Gmail açın, var ise google analytics kodunu web sitenize yerleştirin. Ziyaretçilerinizin nereden geldiğini hangi saatlerde geldiğini detaylı bir şekilde öğrenin. Pazarlama yaparken hangi yörenin halkına hitap ettiğinizi hangi yaş aralığındaki müşterilere hitap ettiğinizi öğrenin. Güzel bir püf noktası.

10- Google Adwords’e kayıt olun ve Analiz Yapın

En keyifli olan 2. konu Google Adwords, Şuanda Dünyanın Allah’ı olarak değerlendirebilir. Bu konu çok geniş bir kavram, eğer hiç yetenekli değilseniz bunu mutlaka bir bilene yaptırın.

Öğrenmeye açıksanız ve sabrınız var ise mutlaka internette olan videoları izleyerek bu konuda kendinizi geliştirin.

Bir süre sonra google akıllı alışveriş reklamları sizin bu işi yapamadığınızı anlayıp size destek olacaktır.

Bu yazıya böyle başladım çünkü çok geniş bir kavram, size ne işe yaradığından aşağıda bahsedeceğim.

Google Adwords internette yer alan sitelerin para karşılığı google da sizin aranmanızı. İstediğiniz kelimeler ile yada ürünler ile 1. sayfaya çıkmanızı sağlar.

Web sitenizi yaptınız peki bunu kim biliyor? TV’ye reklam verdiniz mi insanların bunu öğrenmesi için ? yoksa Radyo Reklamı mı ?

Evet web sitenizi siz, eşiniz, komşular, bir kaç arkadaşınız biliyor. Onlar da bu siteyi bir kaç kişiye söylese 15- 20 kişiye ürünlerinizi pazarlayabilirsiniz. Ama Adwords bunu tüm dünyaya yada sizin hedeflediğiniz kitleye yapıyor. O yüzden bu konu tamamı ile püf noktası. Google Adwords ile detaylı bir anlatım yapacağım fakat bu konu itibari ile burada bitirmek durumundayım.

11- Hediyeler gönderin

Müşteriniz internet sitenizden yada pazar yerlerinden ürününüzü satın aldı, eline ulaştı. Göreceği şey aldığı üründür bunu bilir, kutunun içinden çıkan güzel bir hediye size. Sadık bir müşteri kazandırır.

Güzel bir not kağıdı iliştirin. Lütfen aldığınız ürün ile ilgili güzel yorumlarınızı yaparsanız mutlu oluruz. Şikayetiniz var ise bize mutlaka aşağıdaki iletişim numaralarından ulaşabilirsiniz diyebilirsiniz.

Bu konu da aslında uzatılması gereken bir konu. Bunu ilk defa okuyan ne olacak yapılır bu da denilebilir fakat mantığını bilmek kesinlikle önemli. Kutunun içerisine ufak bir çikolata koymak.

Püf noktalarını iyi okuyun ve mutlaka uygulayın.

Ayrıca Kontrol Et

yapay-zeka-oneri-sistemleri

Yapay Zeka ve Öneri Sistemleri: Kişiselleştirilmiş Deneyimlerin Aracı

Günümüzün dijital dünyasında, kullanıcıların ilgi alanlarına uygun içeriklere erişimini sağlamak ve alışveriş deneyimlerini özelleştirmek giderek …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tiptoenews
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.